Α.Σ ΠΕΤΡΙΝΑΣ

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ

Το 1907, ο διορατικός δάσκαλος, Στυλιανός Κουτούπης (1874-1945) εμπνεύστηκε την συνεταιριστική ιδέα. Η ιδέα αυτή επισημοποιείτε την άνοιξη του 1915 με την καταχώρηση στο ΦΕK που ιδρύθηκε στην Πετρίνα Λακωνίας ο πρώτος ελαιουργικός συνεταιρισμός της Ελλάδας, ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας ιδρύθηκε το 1915 στο ομώνυμο χωριό, που βρίσκετε στις Ανατολικές πλαγιές του όρους Ταϋγέτου. Ωστόσο, η αρχική ιδέα ίδρυσής του ανάγεται στον Νοέμβριο του 1907, όταν τα ιδρυτικά του μέλη ανέρχονταν στα 58 και οι αρχικές του δραστηριότητες ήταν κυρίως προμηθευτικής φύσεως εργασίες. Το 1936 ιδρύει από τον Συνεταιρισμό, το πρώτο Υδραυλικό Ελαιουργικό Εργοστάσιο στον ελλαδικό χώρο, το οποίο απαρτίζεται από καθαριστήριο και πλυντήριο για τις ελιές και διυλιστήριο λαδιού.

Το 1938 καθιερώνεται κοινή έκθλιψη με ανάμειξη του καρπού των συνεταίρων κατά την παράδοση στο ελαιοτριβείο, αποφεύγοντας έτσι την παραμονή του καρπού για μεγάλο χρονικό διάστημα προς ελαιοποίηση,  γεγονός που οδήγησε στην επίτευξη παραγωγής άριστης ποιότητας ελαιολάδου, με πολύ χαμηλή οξύτητα. Το σπουδαιότερο είναι πως η από κοινού έκθλιψη, αποθήκευση και πώληση επιφέρει μία αξιοθαύμαστη κοινωνική συνοχή.

Από το 1948 και μετέπειτα επιτυγχάνεται η αποθήκευση της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου σε ιδιόκτητες δεξαμενές του Συνεταιρισμού,  σε ελεγχόμενη θερμοκρασία μακριά από τα φως και τον αέρα.

Την πρωτοβουλία του 1953, για την δημιουργία Ταμείου Υγείας, ακολουθεί εκείνη του Ταμείου Οδοποιίας, με στόχο την διάνοιξη και συντήρηση αγροτικών δρόμων. Τα έσοδα του τελευταίου, καλύπτονται από μία ετήσια ποσοστιαία εισφορά επί  του παραγόμενου ελαιολάδου κάθε συνεταίρου.

Στην πορεία του ο Συνεταιρισμός διακρίνεται με πληθώρα πιστοποιήσεων. Χαρακτηριστικές είναι, αυτή από το Σύστημα Διαχείρισης ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 καθώς και από το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με το ΕΛΟΤ EN ISO 22000:2005 για την παραγωγή και την τυποποίηση ελαιολάδου.

Τέλος, άξια λόγου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην γεωργική παραγωγή, το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Agro 2.1 και 2.2.

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΑΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο, με μηχανήματα τελευταίας γενιάς και με δυναμικότητα, άθερμης επεξεργασίας, τεσσάρων τόνων ανά ώρα. Οι ανοξείδωτες δεξαμενές φύλαξης είναι χωρητικότητας 500 τόνων, και βρίσκονται σε στεγασμένους χώρους, πλήρως ελεγχόμενης θερμοκρασίας και φωτοπροστασίας. Ο Συνεταιρισμός μας διαθέτει σύγχρονο, πιστοποιημένο τυποποιητήριο , διασφαλίζοντας την ποιότητα του εξαιρετικού ελαιολάδου μας ώστε αυτό να φτάσει με ασφάλεια στους καταναλωτές μας.

© petrinasoliveoil.com | Πολιτική Απορρήτου | Powered by 
© petrinasoliveoil.com
Πολιτική Απορρήτου
Powered by